10.000+ druhů skladem
balení rostlin

Zdravé a na vitamíny bohaté ovoce se dá pěstovat na slunci i v polostínu. Dobře se mu bude dařit i v chladnějších oblastech, protože netrpí na jarní mrazíky. Skvěle se uplatní v malých zahradách, jedlých předzahrádkách nebo skupinách bobulovin.
Česká chlupatka má velkou tradici
Angreštu se u nás lidově říkalo srstka, chlupatka nebo kudláčky. Dostal se k nám už v 16. století z Anglie, ale svůj opravdový šlechtitelský vzestup zažil před druhou světovou válkou. Tradičně se u nás pěstoval a šlechtil v okolí Nového Bydžova a Mladé Boleslavi. Místní produkce byla natolik vyhlášená, že se české stromkovité angrešty postupně rozšířily až do Německa.
Pro chladnější oblasti i polostinné zahrady
Angrešt patří k vůbec nejméně náročným bobulovinám. Nevadí mu polostín, snese pěstování v chladnějších oblastech a na jaře ho rozhodně nepřekvapí mrazíky. Jeho stromky i keře jsou dlouhověké – některé vám budou dobře plodit i dobrých třicet let. Plody angreštu rostou na loňských a starších výhonech.
Odplevelení stanoviště a řádné mulčování
Chcete-li angrešt podpořit v růstu, pořádně odplevelte jeho okolí. Rostlině velmi pomůže také mulčování organickým materiálem – zabrání růstu plevele, zadrží vláhu v půdě a postupně se rozloží, takže angreštu dodá také živiny. Angreštu se nedaří v příliš suchých a kyselých půdách, také mu nevyhovuje přemíra dusíku. Naopak má rád půdy s vysokým obsahem draslíku a hořčíku.
Stromkovitý angrešt
Stromky na kmínku se hodí zejména do menších zahrádek, kde potřebujete drobné ovoce a zeleninu dobře rozvrhnout na několik metrů čtverečních. Pod stromky angreštu můžete totiž zasadit další plodiny – dobře se tam bude dařit jahodám i některým druhům mělce kořenící zeleniny.
Keřový angrešt
Keře představují tradiční variantu, kterou znáte z venkovských i moderních zahrad. Jejich výhodou je hojnější úroda oproti stromkovité variantě.
Pramen zdraví ze zahrady
Plody angreštu obsahují velké množství vitamínů A, B a C, minerály i vlákninu. Zdravé bobule mají vysoké hodnoty nenasycených mastných kyselin, proto má angrešt blahodárný vliv na srdce a cévy.