10.000+ druhů skladem
balení rostlin
Aromatické s výraznou chutí a krásnou barvou. Takové jsou bylinky, které si vypěstujete. Od jara do podzimu je můžete sklízet a na zimu si udělat zásobu vlastních sušených nebo mražených.
Na jaře jako první raší medvědí česnek. Stal se oblíbenou jarní delikatesou, nejen díky tomu, že je mezi prvními, ale také pro výtečnou česnekovou chuť a všestranné použití. Existuje nespočet receptů na pokrmy s medvědím česnekem. Nasekejte ho a posypte s ním chléb s mazacím přírodním sýrem, uvařte z něj polévku nebo rizoto, přidejte do vývaru nebo jím ochuťte sýrový quiche.
Mezi TOP 5 nejoblíbenějších bylinek českých zahradníků patří:
· Máta – jednou jí vysadíte a už se jí nezbavíte. Je skvělá do nápojů nebo salátů. Nařezaná ve váze provoní váš interiér.
· Medvědí česnek – výtečná lahůdka plná vitamínů s jejímž sběrem neváhejte, protože brzy zatahuje.
· Bazalka – doporučujeme ji pěstovat v květináči a na zimu přenést do interiéru. Mají ji totiž ve velké oblibě slimáci, takže by vám z ní moc nezbylo. Zalévat se musí přes misku.
· Pažitka a nať petržel - tradiční zástupci bylinek v české kuchyni.
· Šalvěj – může být i okrasnou rostlinou a skvěle se hodí k pokrmům z dýně Hokkaido.
Zkuste trochu opomíjený, ovšem do asijské kuchyně nezbytný koriandr nebo wasabi. K zavařování nebo typicky českým receptům na kulajdu či koprovku nesmíte zapomenout na kopr, na zahradě vám může růst i křen. Vývarům dodá skvělou chuť libeček, jinak také nazývaný zelené maggi. Pro italské recepty využijete tymián a rozmarýn.
Některé z bylinek také hezky kvetou a přitahují opylovače a motýly. Květy však oslabují růst listů, takže se musíte rozhodnout, jestli bylinku necháte vykvést nebo květy ostříháte. Bylinky můžete vysadit mezi kvetoucí trvalky nebo letničky. Nezapomeňte na vhodný substrát pro bylinky, nejlépe v bio kvalitě.
Přejeme vám dobrou chuť.