10.000+ druhů skladem
balení rostlin
Chcete příští rok sbírat šípky nejen do čaje? Vysaďte si na zahradě růže!
Všechny článkyRůže vytvářejí na podzim krásné lákavé červené plody. Šípky mají celou škálu využití. Jsou atraktivní ozdobou ve vaší zahradě, větvičky se šípky se dají ustřihnout do vázy nebo smotat do věnce na dveře. Jsou vítanou pochoutkou pro ptáky a v neposlední řadě je sbíráme pro domácí využití v kuchyni nebo kosmetice.
Jaké jsou tedy benefity šípků, kdy je sbírat a jak je zpracovat? Můžeme si na zahradě vysadit keř, který nám bude plodit tyto skvělé plody?
Plody růže šípkové se od pradávna využívají pro své léčivé účinky. Čerstvé šípky mají vysoký obsah vitamínu C. Na 100 g dužiny ho obsahují asi 200-500 mg, což je 4x vyšší obsah, než mají citróny nebo jablka.
- To je ceněno hlavně při nachlazení a kašli.
- Šípky se také používají při potížích s močovými cestami (jsou močopudné), příznivě působí na žaludek a mohou zmírnit kolikové bolesti.
- Velkou výhodou oproti některým bylinám je to, že šípky nemají žádné vedlejší účinky a kontraindikace. Můžete je tedy konzumovat v neomezeném množství a jakkoliv dlouho. A nejen pro jejich pozitivní vliv na zdraví, ale i pro jejich chuť, kterou využíváme v kuchyni.
- V našem zahradnictví můžete zakoupit oba nejčastější druhy šípkových růží, které rostou na stráních a v zahradách. Potěší vás svým květem a na podzim ozdobí zahradu jedlými šípky:
• růže svraskalá (Rosa rugosa)
• růže šípková (Rosa canina)
Kdy šípky sbírat?
Mezi lidmi panuje trochu nejednota v názoru na to, kdy šípky sbírat. Někdo je sbírá, jakmile dozrají, někdo až po prvních mrazících. Odborníci se ale shodují, že přemrznutí není úplně ideální. V říjnu je nejvyšší čas na jejich sběr. Pro sběr si vyberte keře, které jsou ve vaší zahradě nebo dost daleko od rušných silnic, aby plody nebyly znečištěné a zaprášené. Je důležité sbírat tvrdé a lesklé plody jasně červené barvy. Sbírejte do košíku nebo plátěného pytlíku, aby se vám úroda nezapařila.
Jak šípky zpracovat?
Nejčastěji se šípky zpracovávají sušením. Neměla by se přesáhnout teplota 40 °C, což se nejlépe ohlídá při použití sušičky. Můžete však sušit i v troubě (50-60 °C) nebo nad topením. Takto usušený šípek se rozdrtí v hmoždíři nebo pomocí tyčového mixéru a skladuje v uzavíratelné, nejlépe skleněné, nádobě. Spotřebujeme do jednoho roku. Na luhování šípkového čaje použijte papírové sáčky nebo jemné sítko, aby se vám do čaje nedostaly jemné chloupky.
Druhou a zdravější variantou přípravy je macerát za studena, který si zachová nejvíce vitamínu C. Šípky zalijeme vlažnou vodou a necháme macerovat do druhého dne. Druhý den pak macerát zahřejeme do na maximálně 40 °C a přecedíme přes jemné sítko. Podáváme takto vlažný.
Z šípků můžeme také připravit marmeládu, omáčku, sirup nebo upéct šípkový koláč či sušenky. Tyto blahodárné plody najdou uplatnění i v kosmetice, například v šípkovém oleji nebo pleťovém peelingu.
Jaké růže sadit na podzim?
Období října a listopadu je ideálním obdobím pro výsadbu prostokořenných růží. Více k výsadbě a péči o růže najdete v našem článku zde.