210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Doma v zahradě, doma v kuchyni – s čerstvě natrhaným voňavým rybízem

Všechny články
rybíz master text

Hřejivé teplo letního sluníčka, které se sklání k obzoru. Mísa rybízu, do níž to po hroznech přibývá jedna radost. Všechny ty vůně a zvuky červencové zahrady. Sklizeň rybízu do kuchyně vnese neuvěřitelný klid a radost. A taky trochu bezstarostnosti dětství při mlsání babiččina drobenkového koláče s rybízem.

Zpracovat rybíz do posledního hroznu (a dokonce i listu)


Otrhávání rybízových keřů byla oblíbená dětská kratochvíle leckoho z nás. Svačilo se po celý rok na zahradě – jenom v každém měsíci u jiného keře či stromu. A jestli byly naše babičky a maminky na něco opravdovými expertkami, tak to bylo zpracování všeho dostupného. Rybíz uměly vymáčknout opravdu do poslední kapky. Nejlepší je samozřejmě rybíz čerstvý, který můžete v lednici či ve sklepě skladovat až 6 týdnů. Dobré je vybrat si k výsadbě jednotlivé odrůdy tak, aby vám dozrávaly postupně – od konce června až třeba do poloviny srpna. V srpnu potom rybízové šťávy a pokrmy nahradíte těmi višňovými. Rybíz můžete zastudena využít do šťáv a marmelád – při šetrnějším způsobu zpracování v něm zůstane více cenných látek a vitamínů. Oblíbené jsou také rybízové kompoty, které můžete využívat v kuchyni všude tam, kde běžně používáte brusinky – ke svíčkové, smetanovým omáčkám nebo sladkým salátům. Listy rybízu můžete nasušit na čaj, který vám slunečné letní dny připomene i uprostřed zimy.

Všelék plný vitamínů


Bobule rybízu obsahují vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, draslík a zinek. Nejbohatší zásobárnou vitamínu C je černý rybíz, který ho obsahuje třikrát více než červený a bílý. Ovšem k pokrytí vaší optimální dávky vitamínu C denně, stačí asi 40 kuliček červeného či bílého rybízu. Šťávy ze všech druhů rybízu snižují horečky a posilují organismus proti nachlazení a chřipce. Pomohou při rekonvalescenci po nemoci a jsou zdravé i pro děti. Rybíz pomáhá při křehkosti cév, křečových žilách, ale také při poruchách zraku nebo očích unavených třeba od koukání do počítače.

Výsadba rybízu


Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu rybízu je jaro a podzim. Kontejnerované sazenice ale můžete sázet během celé sezony, včetně léta. Keře se sázejí ve vzdálenosti od 1 do 1,5 metru podle odrůdy. Při jarní výsadbě ponechte keřům tři až pět výhonů a zkraťte je na dvě až tři očka. Řada odrůd červeného i bílého rybízu je samosprašná, ovšem i tak se doporučuje vysazovat společně alespoň dvě současně kvetoucí odrůdy. Méně často je na českých zahrádkách vidět stromková forma rybízu. Narozdíl od keřového, který se dožívá v průměru 20 let, vydrží stromky rybízu asi 8 až 10 let. Stromky se zpravidla vysazují ke kůlům, podobně jako keře se na jaře zkracují na čtyři až pět výhonů a dvě až čtyři očka. Díky takovému seříznutí vytvoříte pěknou a pravidelnou korunku. Každoročně budou stromky rybízu potřebovat udržovací řez. Samozřejmostí je odstraňování poškozených, přestárlých nebo slabých výhonů.

Černý, červený anebo bílý?


Bílé rybízy se sklízí zpravidla od poloviny července, obecně patří ke sladším odrůdám a nebývají tolik lákavé pro ptáky. Červený rybíz se podle odrůdy sklízí od června až do konce září. V zahradě udělá velkou parádu díky své barevnosti, obvykle mívá spíše kyselejší a výraznou chuť. Odrůdy černého rybízu dozrávají od července až do poloviny srpna. Jsou šampiony v množství vitamínu C a mají velmi specifickou chuť.

Skvělí sousedé pro rybíz


Keře či stromky rybízu sázejte poblíž bylinkových záhonů. Nejvíce jim svědčí pelyněk, který je ochrání před řadou škůdců. Přirozeně prospívá vedle kopřiv i špenátu.

(na fotografii Pelyněk pravý)

Rybízu svědčí humózní hlinitopísčité půdy


Rybízu se nedaří v mělkých a suchých půdách, ale nemá rád ani přemokřená stanoviště. Vyhovuje mu humózní hlinitopísčitá půda. V prvních letech bude potřebovat bohatou zálivku. Keřový rybíz po vysazení určitě mulčujte. Postupný rozklad nastýlky dodá keřům živiny a dovede udržet velké množství vlhkosti v půdě. Rybízovým keřům i stromům se skvěle daří na slunci i v polostínu, kde plodí o trochu méně.

 

Doma v zahradě, doma v kuchyni – s čerstvě natrhaným voňavým rybízem

Rybíz bílý 'Summer Pearls White' - Ribes album 'Summer Pearls White'

Rybíz bílý 'Summer Pearls White'

Ribes album 'Summer Pearls White'

Více jak 50 kusů skladem
299 
Do košíku
Rybíz černý 'Summer Pearls Patio Black' - Ribes nigrum 'Summer Pearls Patio Black'

Rybíz černý 'Summer Pearls Patio Black'

Ribes nigrum 'Summer Pearls Patio Black'

Více jak 50 kusů skladem
499 
Do košíku
Sdílet: