10.000+ druhů skladem
balení rostlin
V zimě je náš organismus vyčerpanější než v jiném ročním období. Slunečných dnů je méně a naše tělo ocení energii z klíčků. Jsou extra zdravé a navíc chutné. Vypěstujte si je i Vy.
Proč klíčky?
- Jsou bohatým zdrojem živin - obsahují vitamíny, vlákninu, aminokyseliny, minerální látk (železo, hořčík, draslík, vápník, hořčík nebo fosfor, a pokud necháme vyrůst v rostlinky, tak i chlorofyl.
- Jsou lehce stravitelné a živiny se z nich dobře vstřebávají. Podporují trávení a mají vysokou nutriční hodnotu.
- Díky antioxidantům mají detoxikační účinek.
- Skvěle chutnají.
Co klíčit?
Klíčit můžete obiloviny, luštěniny i semínka zeleniny. Mezi oblíbené patří čočka, mungo, hrášek, brokolice, řeřicha, ředkvička atd.
Klíčky mají širokou škálu chutí od pikantní po nasládlou. Také záleží na tom, jak dlouho je klíčíte a jestli necháte pouze vyklíčit nebo necháte vyrůst malé rostlinky.
Jak klíčit?
Nejsnazší je klíčení v klíčící misce, ale poradíte si i bez ní.
- Namočte semínka na 24 h do vody, můžete je nechat v temnu a pokojové teplotě. Poté je propláchněte a na světle nechte klíčit.
- Proplachujte ideálně 2x-3x denně.
- Pokud nemáte klíčící misku, tak si na uzávěr skleněné zavařovací lahve gumičkou připevněte plátýnko, semínka mějte ve sklenici a proplachujte přes plátýnko.
Důležité je, aby vám semínka nestála ve vodě, hrozila by jim plíseň.
Za 3 dny si můžete pochutnávat na výborných klíčcích. Skladujte je v lednici.