210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
kiwi

Kiwi, neboli aktinidie, je oblíbené pro svou osvěžující chuť a vysoký obsah vitamínu C. Přestože se jedná o exotickou plodinu, kiwi můžete úspěšně pěstovat i v našich podmínkách. Je důležité zvolit správné místo a dodržovat několik zásad. V tomto článku se dozvíte, jak kiwi pěstovat, na co si dát pozor, a jak dosáhnout bohaté úrody.

 

Stanoviště:

  • slunné místo chráněné před silnými větry. Kiwi sibiřské preferuje polostín, na plném slunci by se mu nedařilo.
  • Nejlepší je vysadit kiwi v blízkosti jižní stěny domu nebo jiné stavby.
  • Kiwi je náročné na prostor, protože roste ve formě mohutné liány, proto ho vysaďte u pevné podpory – pergoly nebo mříže.

Půda:

  • propustná, středně těžká a bohatá na živiny.
  • nesnáší přemokření, takže je důležité, aby byla dobře odvodněná (dobrá drenáž).
  • před výsadbou do půdy zapracujte.

Sprašnost:

  • Většina klasických odrůd kiwi je dvoudomá, což znamená, že musíte vysadit samčí i samičí rostliny, aby došlo k opylení a tvorbě plodů. Poměr samčí a samičí rostlin by měl být přibližně 1:5, tedy na jeden samčí exemplář připadá pět samičích. Samčí rostliny neplodí, jejich úkolem je zajistit opylování samičích rostlin. Opylení zajišťují hlavně včely a další hmyz, proto je dobré myslet na to, aby ve vaší zahradě byla rozmanitá výsadba a dostatek opylovačů.
  • Existují také jednodomé odrůdy, které mají jak samčí, tak samičí květy na jedné rostlině (samosprašné). Ty jsou skvělou volbou pro menší zahrady, kde nemáte prostor na pěstování více rostlin.

Péče:

  • pravidelná zálivka, zejména v období sucha.
  • půda nesmí být přemokřená,
  • na podzim je vhodné rostlinu mulčovat, což pomáhá zadržovat vlhkost a chránit kořeny před mrazy,
  • přes zimu mladé rostliny chráňte před nízkými teplotami, například chvojím nebo netkanou textilií.

Kiwi je popínavá rostlina, která se rychle rozrůstá, proto vyžaduje pravidelný řez. Řez se provádí v předjaří (stejně jako u vinné révy), přičemž se odstraňují přebytečné výhony a zkracuje se hlavní větev, aby rostlina byla pevná. Kiwi plodí na loňském dřevě (ustřihněte o 3–4 pupeny zpět za plodící částí). Řez podporuje lepší plodnost a přístup světla ke všem částem rostliny. Podrobné video od pana Urbánka si můžete pustit níže.

Úroda:

  • Kiwi začíná plodit zpravidla 3–4 roky po výsadbě. Po této době se můžete těšit na první úrodu. Z jedné dospělé rostliny můžete sklidit několik kilogramů plodů.
  • Dozrává pozdě na podzim, obvykle v říjnu až listopadu, a plody můžete skladovat několik měsíců na chladném místě. Pokud plody sklidíte před plným dozráním, můžete je nechat dojít při pokojové teplotě.
  • Plody nemusíte loupat, konzumují se celé i se slupkou.

 

Zkuste kiwi a nebudete litovat!

Vyberte si z naší široké nabídky kiwi.

Jak řezat kiwi

Sdílet: