Jak to vypadá v zákulisí zahradnictví v zimě
Venku kraluje zima a mráz, uvnitř skleníku to žije! Zatímco zahrada odpočívá, tady se připravují rostliny na novou sezónu, rozkvétají první květy a zeleň vzbuzuje uvolněnou atmosféru. Podívejte se do…
Milí zákazníci, směle prohlížejte, vybírejte a nakupujte ať se máte na co těšit. Všechny objednávky budeme expedovat od jarní sezony 2025. O termínu odeslání Vás samozřejmě budeme informovat e-mailem.
Reveň (Rheum rhabarbarum) neboli rebarbora patří v posledních letech k velmi oblíbeným druhům zeleniny. Jistě k tomu přispívá její nenáročnost na pěstování i to, že dobře roste i v chladnějších klimatických podmínkách. Její řapíky byste měli sklízet až třetím rokem. Na jednom stanovišti vydrží až deset let. Na podzim můžete navíc rebarboru rozmnožit dělením větších trsů.
Rebarbora (Rheum rhabarbarum), známá také jako reveň, je vytrvalá rostlina, která se snadno pěstuje a poskytuje chutné řapíky plné osvěžující kyselkavé chuti. Správná péče zajistí bohatou úrodu po mnoho let.
Pozor! Listy rebarbory obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové a jsou jedovaté. Konzumují se pouze řapíky. Rebarbora by se v těhotenství neměla jíst.
Po sklizni nechte listy přirozeně odumřít – poskytují rostlině živiny.
V zimě rebarbora zatáhne a odpočívá. Chraňte ji vrstvou mulče nebo slámy.
Rebarbora je skvělou volbou pro každou zahradu – při správné péči vám bude přinášet úrodu až 10–15 let!
V naší nabídce najdete sazenice rebarbory, díky kterým si ji snadno vypěstujete na zahradě.
Na jaře si můžete pochutnat na oblíbeném reveňovém koláči, přidat ji do džemů nebo si vyzkoušet některé reveňové recepty, které spojují její osvěžující kyselost s ovocem či sladkými dezerty.
Rebarboru můžete mrazit, zachová si chuť i kvalitu a bude skvělou složkou do zimních dezertů.
Rebarborový koláč s drobenkou
Tento jednoduchý a osvěžující koláč s křehkým těstem, šťavnatou rebarborou a sladkou drobenkou je ideální pro jarní i letní dny. Rebarbora je výborná v kombinaci s jahodami.
Ingredience:
Na těsto:
250 g hladké mouky
120 g cukru
120 g másla (pokojové teploty)
2 vejce
1 prášek do pečiva
100 ml mléka
špetka soli
Na náplň:
400 g rebarbory
2 lžíce cukru
1 lžička vanilkového cukru
Na drobenku:
100 g hrubé mouky
80 g cukru
60 g másla
Postup:
Příprava rebarbory:
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Smícháme ji se dvěma lžícemi cukru a necháme chvíli odstát, aby pustila šťávu.
Příprava těsta:
Ve větší míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Postupně přidáme vejce, mléko a špetku soli. Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně vmícháme do směsi. Mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
Příprava drobenky:
V menší míse smícháme hrubou mouku, cukr a máslo. Prsty vytvoříme drobenku.
Sestavení koláče:
Připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (průměr cca 24 cm). Na těsto rovnoměrně rozprostřeme rebarboru a posypeme vanilkovým cukrem. Nakonec posypeme drobenkou.
Pečení:
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut, dokud koláč nezezlátne a neprovoní celou kuchyň.
Podávání:
Po vychladnutí můžeme koláč lehce poprášit moučkovým cukrem a podávat s kopečkem šlehačky nebo vanilkovou zmrzlinou.
Dobrou chuť!
Tipy na další pěstování zeleniny najdete tady.
Rostliny balíme s maximální péčí, aby k Vám dorazily bez úhony. 99,8 % rostlin doručíme v pořádku. Poskytujeme garanci výměny zdarma, pokud dorazí rostlina poškozená.
Venku kraluje zima a mráz, uvnitř skleníku to žije! Zatímco zahrada odpočívá, tady se připravují rostliny na novou sezónu, rozkvétají první květy a zeleň vzbuzuje uvolněnou atmosféru. Podívejte se do…
Keře s barevnými bobulemi vnášejí do šedivé zimní krajiny život. Plody krásně kontrastují se sněhem nebo okolní šedí, také poskytují potravu ptákům. Od zářivě červených bobulí cesmíny přes fialové…